Isnin, 2 Disember 2013

SIPUT????



HAA????? SIPUT????



Assalamualaikum semua...

Haaa.... Saya percaya anda semua tahu apa benda pada gambar di atas kan... kan... kan...
Ya.... Itulah dia kuih siput. Tapi kuih siput yang ini ianya disira dengan sambal... atau lebih dikenali sebagai kuih siput sira pedas...

Kalau dulu kuih ni susah kot nak jumpa. Masa raya tu mungkin senanglah nak jumpa. Tapi sekarang, dah banyak di pasaran. Kadang-kadang saya terfikir... kenapalah nenek moyang kita dulu letak siput sebagai simbolik kuih ni????.... Macam ler dah tak ada menatang lain kan. Letak ler mentadak mentadu ker... ketam batu ker...ikan puyu ker... Hehehehe....

Saya masih ingat lagi masa kecik-kecik dulu selalu jugak buat kuih ni. Ala... tolong-tolong jer kan... Saje nak kotor-kotorkan tangan... hehehe

Sebenarnya kuih siput ni adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung gandum, tepung ubi dan juga marjerin. Kemudian ditambah pula dengan beberapa jenis rempah (ketumbar, jintan putih, jintan manis dll ) sebelum ianya dibentuk seperti siput dan di goreng. Ada la acuannya untuk membentukkannya seperti seekor siputtt.....


Mungkin ada yang gemar dengan kuih siput biasa dan ada juga yang suka dengan kuih siput yang disira dengan sambal untuk menambahkan rasanya. Itu semua citarasa masing-masing.... Tiada paksaan pun. Yang tak gemar pun ada dengan kuih tradisional seperti ini kan....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan