Rabu, 11 Disember 2013

SAJE SUKA-SUKA

TEMPE SIRA PEDAS


Saya bukanlah pakar sangat dalam bidang masakan. Setakat sikit-sikit tu bolehlah. Ini adalah cara-cara nak buat Tempe Sira Pedas. Saya tak tetapkan sukatannya sebab saya buat ikut rasa dan kuantiti. Main agak-agak sahaja. Jadi... Janganlah marah kalau ianya bukanlah menepati selera tuan-tuan/puan-puan ye....

Bahan-bahan

Tempe
Bawang Besar
Cili kering
Bawang putih
Ikan Bilis
Garam
Gula
Asam jawa (Perahan airnya)

Cara-cara

1.  Potong tempe (ikut selera masing-masing. Nak kecil-kecil pun boleh)
2.  Bawang putih, cili kering, bawang besar dan ikan bilis di blend
3.  Gorengkan tempe dan toskan minyak.
4.  Kurangkan jumlah minyak dan masukkan bahan-bahan yang telah di kisar tadi untuk ditumis.  Masukkan sedikit air asam jawa. Kacau hingga pekat dan mendidih.
5.  Masukkan garam dan gula (nak masukkan cukup rasa pun okey).
6.  Adjust rasa dan akhir sekali masukkan tempe yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
7.  Sejukkan sebelum disimpan/dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan